close Facebook Twitter Instagram LinkedIn
5 mins

Verslaafd aan kennis: Trend-app volgens Apple een van de beste ter wereld

Zoveel boeken, zo weinig tijd. Met dit besef starten vier studenten een bedrijf dat vandaag wordt gevierd. Wat de app belooft is uniek.
by Daniel Thomas | Apr 3 2024

Het zakenblad BRAND EINS noemde het de “verborgen kampioen van de Duitse start-up scene”, voor ZEIT ONLINE is het “de perfecte oplossing voor de generatie gestresste smartphonegebruikers in grote steden” en volgens het computertijdschrift T3N heeft het “het lezen van non-fictieboeken in het digitale tijdperk gebracht”. Zelfs Apple CEO Tim Cook is enthousiast: hij gebruikt de app regelmatig om zijn opleiding te vervolgen. Apple omschreef de app als “een van de beste apps ter wereld”.

De Blinkist-app brengt de belangrijkste boodschappen uit duizenden non-fictieboeken naar je smartphone. In slechts 15 minuten kun je de kennis van een dik non-fictieboek opdoen. Het is een overtuigend concept: vorige maand heeft Blinkist de kaap van 30 miljoen gebruikers overschreden. Kortom: Blinkist is op ieders lippen. Maar wat zit er precies achter de hype rond de nieuwe trend-app en wie zijn de gebruikers?

“Blinkist is de perfecte oplossing voor de generatie gestresste smartphone-stadsbewoners die elk moment van inactiviteit willen gebruiken om zichzelf een paar minuten te verbeteren.”
–ZEIT ONLINE (Duits weekblad)

Klinkt “verleidelijk”: tv-programma test favoriete kennisapp van academici

De makers van de app beloven dat Blinkist-gebruikers binnen 15 minuten de belangrijkste boodschappen uit een boek kunnen begrijpen. Maar werkt het echt? Om daar achter te komen heeft het kennisprogramma van een tv-zender de app onder de loep genomen en aan een praktijktest onderworpen: In een “quiz challenge” las een student een non-fictie boek in zijn geheel terwijl de verslaggever de korte versie van Blinkist bestudeerde. In een quiz met vragen over de inhoud waren beiden uiteindelijk in staat om hetzelfde aantal vragen correct te beantwoorden. Een resultaat dat suggereert dat de app daadwerkelijk kernkennis kan overbrengen op een duurzame manier.

Blinkist bespaart je “geld op een hoop non-fictie boeken”, aldus het kennisprogramma en kwam tot de conclusie dat Blinkist helpt om “je algemene kennis op te krikken en tegelijkertijd tijd te besparen.”

“Een goed hulpmiddel voor iedereen die zijn algemene kennis wil vergroten en tegelijkertijd tijd wil besparen.”

De app die boekenliefhebbers vertrouwen

De app is een echte favoriet onder boekenliefhebbers. Ze gebruiken Blinkist om nieuwe ideeën en perspectieven te ontdekken, en niet in de laatste plaats om nieuwe boeken te ontdekken. Het gerenommeerde Duitse culturele warenhuis Dussmann heeft de Blinkist-app onlangs getest en de resultaten waren zeer positief.

De testers prezen de app voor de “eigentijdse coverafbeeldingen” en de goed gelezen samenvattingen. Ze vinden het ook prettig dat de app de belangrijkste inhoud van zelfs boeken van 1000 pagina’s in slechts een paar minuten kan weergeven. Dit maakt het een ideaal hulpmiddel voor drukbezette mensen. Over het algemeen was het team erg onder de indruk van de Blinkist app en zou het anderen aanraden.

Een non-fictie boek in 15 minuten – hoe het werkt

In een maand meer boeken lezen dan je normaal in een jaar zou doen – het klinkt gek, maar het is mogelijk. Blinkist gebruikt de ideeën uit ‘s werelds populairste non-fictieboeken en vat ze samen in korte samenvattingen. Gebruikers kunnen deze korte teksten in de app op hun smartphone lezen of beluisteren. De bijzonderheid: Het duurt slechts 15 minuten om de belangrijkste boodschappen van een heel boek te begrijpen.

Vandaag de dag bevat de digitale bibliotheek van Blinkist al meer dan 6.500 stukken content in 27 verschillende categorieën, en elke maand komen er ongeveer 40 bij. Je kunt bijvoorbeeld Daniel Kahnemans bestseller Thinking, Fast and Slow lezen of beluisteren of de succesvolle non-fictiereeks van Yuval Noah Harari, zoals Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid. Blinkist heeft vele andere bekende Duitse en Engelse titels over productiviteit, maar ook over leiderschap, wetenschap, communicatie en psychologie in korte versies vertaald.

Blinkist-Magazine-5-AM-ClubNL
Het slanke en eenvoudige ontwerp maakt het gemakkelijk om binnen enkele minuten te leren van een aantal van de beste boeken ter wereld – of je nu leest of luistert.

De doelgroep verrassen

De non-fictie verkorte versies zijn bijzonder populair bij een doelgroep waarvan zelden gedacht wordt dat ze een verkorte versie willen. De gebruikersstatistieken laten het zien: Meer dan 80 procent heeft een universitair diploma, de meesten hebben een bachelordiploma. Het Duitse universiteitsblad Audimax noemt de app zelfs “de perfecte oplossing” voor alle mensen met veel interesses en weinig tijd. De populairste plek om de samenvattingen te consumeren is ook ongebruikelijk: de meeste titels worden beluisterd op weg naar het werk, vooral in de auto.

Het laatste gebruikersonderzoek toont aan dat het idee van Blinkist niet voor niets een succes is. Elke tweede Blinkist-gebruiker bevestigt dat de boeken een positief effect op hem hebben gehad. Drie van de vier gebruikers geven zelfs aan dat ze andere mensen hebben kunnen imponeren met hun nieuw verworven algemene kennis.

Professionele atleten en tech CEO’s houden ook van deze app

Meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd gebruiken Blinkist. Onder hen zijn een toenemend aantal beroemdheden en professionele atleten die zich ook openlijk als Blinkist-fans bekendmaken: Voor Formule 1 wereldkampioen Nico Rosberg is Blinkist een app die “bijzonder inspireert”, FC Bayern München profvoetballer Joshua Kimmich beschrijft de kennis-app als zijn “favoriete app” in een interview. Ook de Britse zangeres Ellie Goulding prijst Blinkist om zijn kernboodschappen in haar Instagram Stories. Waarschijnlijk de bekendste Blinkist-gebruiker is Apple CEO Tim Cook zelf. De tech-pionier is een fan van non-fictieboeken en bezocht Blinkist in 2019 zelfs in Berlijn om meer te weten te komen over de succesvolle start-up.

Neurowetenschap – waarom je niet zonder kunt

Lezen, inkorten, lezen, inkorten en uiteindelijk herschrijven: Gemiddeld zijn 6-7 medewerkers, waaronder materiedeskundigen, journalisten, psychologen en coaches, betrokken bij de productie van één korte tekst. Volgens het op neurowetenschappen gebaseerde piramideprincipe zorgen ze ervoor dat alle belangrijke argumenten duidelijk worden geïllustreerd. Dit maakt het voor lezers en luisteraars zo gemakkelijk mogelijk om de bevindingen te onthouden. Journalisten en redacteuren zorgen ervoor dat de bulletpoints worden omgezet in prachtige uiteindelijke teksten met hun eigen unieke smaak. Last but not least worden de korte versies ingesproken door bekende vertelstemmen uit de luisterboekenindustrie. Dit betekent dat elke titel in het Blinkist archief niet alleen handgemaakt is, maar ook gegarandeerd professioneel is voorbereid. Blinkist-Magazine-5-AM-ClubNLMockup

De kennis-app is gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen uit hersenonderzoek en psychologie.

Dit zijn onze favoriete mensen om de app te gebruiken

Als je maar 15 minuten lees- of luistertijd nodig hebt voor een boek, kun je de app gewoon gebruiken om over te schakelen naar korte tussenfases in het dagelijks leven die normaal gesproken inactief blijven. De helft van de 30 miljoen gebruikers gebruikt de app het liefst op weg naar het werk, bijvoorbeeld tijdens het autorijden. De app is dus populair bij iedereen die zijn tijd zo productief mogelijk wil gebruiken, bijvoorbeeld CEO’s, consultants en zelfstandigen: Uit enquêtes onder gebruikers blijkt dat ze de app waarderen omdat het zo eenvoudig is om hun algemene kennis te verbeteren, wat hen ook ondersteunt in hun professionele ontwikkeling.

“Blinkist is echt leuk. Het programma geeft me de kans om in korte tijd een nuttig inzicht te krijgen.”
–ZEIT

Microlearning: de app heeft geholpen deze trend vorm te geven

Hoewel Blinkist vanaf het begin een Berlijns bedrijf is, hebben de oprichters zich in eerste instantie drie jaar op de Amerikaanse markt gericht. Het nieuwe concept van kennisverwerving werd daar bijzonder goed ontvangen, zo goed zelfs dat Blinkist zich ontwikkelde tot de microlearningtrend. Het voortdurend leren van nieuwe dingen in kleine stapjes is zo goed aangepast aan het snelle ritme van onze tijd dat het niet lang duurde voordat de trend en Blinkist voet aan de grond kregen in Duitsland. Wat twee jaar geleden nog een insidertip was in Duitsland, ontwikkelt zich nu tot een echte kennishype. In 2016 werd Blinkist door de Verenigde Naties onderscheiden met de World Summit Award in de categorie onderwijs.

Als dat ene briefje er niet was geweest…

Het begon allemaal met een paar notities over non-fictieboeken die Sebastian Klein, een van de oprichters, tijdens zijn studie maakte en deelde met vrienden en medestudenten. Later, toen ze werkten en weinig tijd hadden voor boeken, “groeven we deze notities weer op en realiseerden we ons hoe waardevol ze voor ons waren”, herinnert Holger Seim, een van de medeoprichters van de Berlijnse start-up zich. Al snel ontstond het idee om de belangrijkste punten in een app te verzamelen, zodat ze altijd en overal toegankelijk waren. Dit idee werd zo goed ontvangen door iedereen met wie ze spraken dat van het een het ander kwam. In 2012 richtten Holger Seim, Sebastian Klein, Tobi Balling en Niklas Jansen hun start-up Blinkist (de naam is een creatie van het Engelse woord “to blink”) op in hun thuisstad Berlijn. Sindsdien is het bedrijf een succesverhaal, voorziet het dagelijks 30 miljoen klanten van kennis en heeft het 160 mensen in dienst.

Zo verrassend digitaliseerde de app een hele branche

De app wordt regelmatig getest en aanbevolen door grote Duitse mediabedrijven zoals Zeit Online, Spiegel, Welt en Computerbild. Het digitale zakenblad t3n onderwierp de app ook aan een zelftest en vatte samen: “Blinkist heeft het lezen van non-fictieboeken in het digitale tijdperk gebracht”. Dit is precies wat de drie oprichters heeft gemotiveerd sinds de geboorte van Blinkist: Het leven van mensen “radicaal verbeteren” in het digitale tijdperk, zoals Holger Seim het zegt. Blinkist is gratis te downloaden in de app stores voor Apple- en Android-apparaten. Niet in de laatste plaats vanwege de succesvolle focus op de digitale markt heeft de start-up onlangs zijn tweede miljoen euro aan investeringen ontvangen. Dit is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, die het perfect voorbereidt op de toekomst – want terwijl er veel gepraat wordt in de start-up wereld, draait het bij de medewerkers van Blinkist maar om één ding: doen.

Als je Blinkist wilt uitproberen, kun je de app gratis downloaden in de App Store of Google Play Store.

Facebook Twitter Tumblr Instagram LinkedIn Flickr Email Print