close Facebook Twitter Instagram LinkedIn
5 mins

Elke dag om 5 uur opstaan: waarom ik dat deed (en wat ik leerde)

Duizenden zweren bij de ochtendroutine in het boek De 5 AM Club. Ik heb het geprobeerd om te zien waar al die ophef over ging.
by Daniel Thomas | Feb 28 2024
sleepygirl Mijn ochtendroutine heeft er in de loop der jaren heel anders uitgezien. Als freelancer heb ik geen vaste tijd waarop ik wakker moet worden. Het is dus makkelijk om uit te slapen tot 10 uur ‘s ochtends, dan mijn laptop in bed te pakken en aan het werk te gaan zodra ik mijn ogen open doe.

Maar ik wil ook de gelukkigste, gezondste en productiefste versie van mezelf zijn. Dus ik heb ook geprobeerd om vroeg wakker te worden om te gaan hardlopen, een smoothie te maken en een koude douche te nemen.

Ik had nog geen ochtendroutine gevonden die voor mij werkte, totdat ik zag dat The 5 AM Club werd besproken op LinkedIn en besloot te kijken waar al die ophef over ging.

Ontgrendel een wereld vol mogelijkheden met deze veelbesproken ochtendroutine

The 5 AM Club is de bestseller van Robin S. Sharma, een leiderschapscoach, spreker en adviseur van onder andere NASA, Microsoft en Nike.

Het boek is geschreven als een fabel, maar de kern van de boodschap is Sharma’s advies om om 5 uur ‘s ochtends op te staan en zijn 20/20/20 regel te volgen. Dat wil zeggen: besteed het eerste uur van je dag aan 20 minuten beweging, 20 minuten reflectie en 20 minuten leren.

De routine is geliefd bij duizenden mensen en er wordt gezegd dat het je productiviteit, creativiteit, gezondheid en geluk verandert. Ik zet mijn wekker pijnlijk vroeg om 5 uur ‘s ochtends om te zien of het de hype waard is.

Alles wat je nodig hebt om je ochtenden te veranderen

Op mijn eerste ochtend dat ik de routine uitprobeerde, wilde ik de details weten over wat Sharma echt te zeggen had over deze materie. Ik gebruikte de Blinkist-app omdat de uitleg van het boek slechts 22 minuten duurt. Voor mijn 20 minuten leren, dook ik in het boek dat me in de eerste plaats zo vroeg deed opstaan.

Blinkist verzamelt de belangrijkste ideeën uit non-fictieboeken en deelt ze in een hapklare uitleg die je in ongeveer 15 minuten kunt lezen of beluisteren. Naast The 5 AM Club bevat de app 6.500 titels in 27 categorieën, zoals persoonlijke ontwikkeling, productiviteit en psychologie.

Op mijn eerste ochtend kreeg ik alle wijsheid uit Sharma’s boek tot me en voelde ik me klaar om het toe te passen in mijn eigen leven.

Hier zijn drie belangrijke ideeën die ik leerde van Blinkist’s uitleg van The 5 AM Club.

1. Je moet je beperkte mentale capaciteit beschermen

We hebben allemaal een beperkte mentale capaciteit of cognitieve bandbreedte. En deze kan gemakkelijk in beslag worden genomen door werkverantwoordelijkheden, zorgtaken, meldingen op sociale media en alle boodschappen die we moeten doen.

We kunnen de beste bedoelingen hebben om elke dag te sporten of een hoofdstuk van een persoonlijk ontwikkelingsboek te lezen, maar voor we het weten hebben onze to-do lijstjes het overgenomen en is onze cognitieve bandbreedte opgebruikt.

Door om 5 uur ‘s ochtends op te staan en je eerst te concentreren op de dingen die belangrijk voor ons zijn, zonder enige afleiding, voorkom je dat dit gebeurt.

2. Gebruik Day Stacking om één vaardigheid elke dag met 1% te verbeteren

Een uur per dag klinkt niet als veel wanneer je een vaardigheid wilt verbeteren, vooral wanneer je slechts 20 minuten van dat uur besteedt aan lezen en leren. Maar Sharma beweert dat een kleine hoeveelheid dagelijkse vooruitgang kan optellen.

Dit noemt hij “day stacking”.

Als je ernaar streeft om een vaardigheid elke dag met slechts 1% te verbeteren, stapelen deze dagen zich op en ben je meer dan 300% vooruit gegaan.

“Alle verandering is moeilijk in het begin, rommelig in het midden en prachtig aan het einde.”
Robin S. Sharma.

3. Volg de 20/20/20 regel

Alleen wakker worden om 5 uur ‘s ochtends zal je leven niet veranderen. Je zou immers ook gewoon wakker kunnen worden en de extra tijd besteden aan social media of tv kijken. De 20/20/20 regel is wat Sharma’s ochtendroutine zo krachtig maakt.

Sharma zegt dat je 20 minuten moet besteden aan krachtige lichaamsbeweging, 20 minuten aan reflectie door te mediteren en een dagboek bij te houden, en 20 minuten aan groei door te lezen en te leren.

Hij beveelt deze volgorde aan, maar natuurlijk kun je de routine aanpassen aan jouw leven en doelen. Het punt is dat je vroeg opstaat en elke dag een uur besteedt aan het verbeteren van jezelf.

Dit alles heb ik in een paar minuten geleerd op Blinkist. Hier lees je hoe de app werkt en hoe je Blinkist aan je ochtendroutine kunt toevoegen als onderdeel van je 20 minuten leren per dag.

Verbeter je ochtenden in 15 minuten

De perfecte ochtendroutine in elkaar zetten? Een nieuwe gewoonte aan het opbouwen? Of wil je zien wat de meest succesvolle mensen ter wereld doen? Het is allemaal beschreven in boeken. Maar de meesten van ons hebben geen tijd om al deze boeken door te lezen.

Het Blinkist-team verzamelt de belangrijkste boodschappen uit non-fictieboeken en deelt ze in hapklare uitleg.

Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten om te lezen of te beluisteren, zodat ze in de drukste agenda’s passen. En ze kunnen zelfs deel uitmaken van de door Sharma aanbevolen 20 minuten lezen en leren elke ochtend.

“Ik ben net begonnen met Blinkist. Ik mix nu mijn ochtendroutine met nieuwsprogramma’s en een samenvatting van een boek. Een goede onderbreking van de politiek. Ik raad Blinkist ten zeerste aan.”
–Nicolaas de Winther

Onderweg leren over routines en gewoontes

De uitleggers van Blinkist zijn ook beschikbaar in audiovorm, dus je kunt luisteren terwijl je ‘s ochtends je ontbijt maakt en je klaarmaakt, of luisteren en leren op andere momenten van je dag, zoals tijdens je woon-werkverkeer, op de sportschool of als je boodschappen doet.

Het team voegt ook elke maand 70 nieuwe boeken toe, dus als je luisteren en leren met Blinkist onderdeel maakt van je routine, is er altijd wel iets nieuws om te ontdekken.

Naast de 5 AM Club kun je ook titels lezen om je ochtend en alle andere dingen in je leven te veranderen. Blinkist heeft bijvoorbeeld uitleg over Elementaire gewoontes van James Clear, dat gaat over gewoontevorming, en Tools of Titans van Tim Ferriss, dat de routines van miljardairs en toppresteerders deelt.

De app heeft zoveel mensen geholpen om leren aan hun dagen toe te voegen dat het door niemand minder dan Apple is uitgeroepen tot een top 20 app voor levenslang leren.

Blinkist-Magazine-5-AM-ClubNL
Lees of luister naar Blinkist’s hapklare uitleg van 5.700 boeken.

29 miljoen gebruikers verbeteren hun ochtenden – en levens

Blinkist heeft prijzen gewonnen van Google en de Verenigde Naties, en is geprezen door The New York Times en The Guardian.

Maar – misschien wel het meest indrukwekkend – het is geliefd bij 29 miljoen gebruikers die de app gebruiken om nieuwe dingen te leren en hun leven te verbeteren.

Gebruikers hebben de app ook 94.000 5-sterren beoordelingen gegeven in app stores. En sommigen van hen hebben Blinkist al een deel van hun ochtenden gemaakt.

“Ik kan Blinkist niet wegleggen. Een scala aan informatie en een aantal echt uitstekende onderwerpen met levensveranderende resultaten!”
–5-sterren review
“Onderdeel van mijn ochtendroutine is om een paar pagina’s van een Blink te lezen. Leren en groeien. Het is plezierig.”
–5-sterren review

Een van’s werelds beste apps voor het opbouwen van nieuwe gewoonten

Leer van deze topboeken en pas de lessen toe op je dagelijks leven. Je bevindt je in goed gezelschap als je dat doet – 91% van de Blinkist-gebruikers zegt dat ze betere gewoontes hebben gecreëerd en 87% zegt dat ze positieve veranderingen hebben doorgevoerd sinds ze de app gebruiken.

“Als productiviteitscoach en iemand die een leven lang leert, kan ik je niet vertellen hoe blij ik was toen ik Blinkist vond. Als je graag non-fictie leest en weinig tijd hebt, wordt Blinkist je nieuwe favoriete app.”
–Karen Trepte, HuffPost

Wil je ook lid worden van de 5 A.M. Club? Kijk dan zelf op Blinkist voor meer informatie over de ochtendroutine waar duizenden mensen in een mum van tijd bij zweren.

Facebook Twitter Tumblr Instagram LinkedIn Flickr Email Print