close Facebook Twitter Instagram LinkedIn
5 mins

Ny trend: Varför du ska gå upp kl. 05.00 (och varför du kommer att älska det)

Tusentals svär vid morgonrutinen i boken 5 AM Club. Jag gav den en chans för att se vad allt ståhej handlade om.
by Daniel Thomas | Feb 23 2024
sleepygirl

Min morgonrutin har sett väldigt annorlunda ut genom åren. Som frilansare har jag ingen bestämd tid då jag måste vakna. Så det är lätt att sova ut till kl. 10.00 och sedan dra ner min laptop i sängen och börja jobba så fort jag öppnar ögonen.

Men jag vill också vara den lyckligaste, friskaste och mest produktiva versionen av mig själv. Så jag har också provat att vakna tidigt för att springa, göra en smoothie och ta en kall dusch.

Jag hade ännu inte hittat den morgonrutin som fungerade för mig förrän jag såg att 5 AM Club diskuterades på LinkedIn och bestämde mig för att se vad allt ståhej handlade om.

Lås upp en värld full av möjligheter med denna mycket omtalade morgonrutin

5 AM Club är en bästsäljande bok av Robin S. Sharma, en ledarskapscoach, talare och rådgivare till företag som NASA, Microsoft och Nike.

Boken är skriven som en fabel, men kärnbudskapet är Sharmas råd att vakna kl. 05.00 och följa hans 20/20/20-regel. Det vill säga: ägna den första timmen av din dag åt 20 minuters motion, 20 minuters reflektion och 20 minuters inlärning.

Rutinen är älskad av tusentals människor och sägs förändra din produktivitet, kreativitet, hälsa och lycka. Jag satte min väckarklocka på en smärtsamt tidig 5:e morgon för att se om det är värt hypen.

Få allt du behöver för att förändra dina morgnar

När jag provade rutinen första morgonen ville jag veta mer om vad Sharma egentligen hade att säga om saken. Jag vände mig till Blinkist-appen eftersom förklaringen av boken bara är 22 minuter lång.För mina 20 minuters lärande dök jag ner i just den bok som fick mig att gå upp så tidigt från första början.

Blinkist samlar de viktigaste idéerna från faktaböcker och delar med sig av dem i en liten förklaring som du kan läsa eller lyssna på under cirka 15 minuter. Utöver 5 AM Club finns det 6 500 titlar i appens bibliotek inom 27 kategorier som personlig utveckling, produktivitet och psykologi.

Under min första morgon fick jag ta del av all den visdom som finns i Sharmas bok och kände mig redo att tillämpa den i mitt eget liv.Här är tre viktiga idéer som jag lärde mig av Blinkists förklaring av 5 AM Club.

1. Du måste skydda din begränsade mentala kapacitet

Vi har alla en begränsad mental kapacitet eller kognitiv bandbredd. Och den kan lätt bli upptagen av arbetsuppgifter, barnomsorg, meddelanden på sociala medier och alla ärenden vi måste uträtta.Vi kanske har de bästa avsikter att träna eller läsa ett kapitel i en bok om personlig utveckling varje dag, men innan vi vet ordet av har våra att-göra-listor tagit över och vår kognitiva bandbredd har förbrukats.

Att gå upp kl. 05.00 och fokusera på de saker som är viktiga för oss direkt utan distraktioner hindrar detta från att hända.

2.Använd dagsstapling för att förbättra en färdighet med 1% varje dag

En timme om dagen låter inte mycket när du vill förbättra en färdighet, särskilt när du bara spenderar 20 minuter av den timmen på att läsa och lära dig. Men Sharma hävdar att en liten mängd dagliga framsteg kan bli mycket.

Detta är vad han kallar “day stacking”. Om du strävar efter att förbättra en färdighet med bara 1% varje dag under ett år kommer dessa dagar att staplas på varandra och du kommer att ha förbättrats med mer än 300%.

“All förändring är svår i början, rörig i mitten och underbar i slutet.”
Robin S. Sharma.

3. Följ 20/20/20-regeln

Att vakna klockan 5 på morgonen kommer inte att förändra ditt liv. Du kan ju bara vakna och spendera den extra tiden på sociala medier eller att titta på TV. 20/20/20-regeln är det som gör Sharmas morgonrutin så kraftfull.

Sharma säger att du ska ägna 20 minuter åt kraftfull motion, 20 minuter åt reflektion genom att meditera och skriva dagbok och 20 minuter åt tillväxt genom att läsa och lära dig.

Han rekommenderar denna ordning, men du kan naturligtvis anpassa rutinen så att den passar ditt liv och dina mål. Poängen är att du går upp tidigt och ägnar en timme åt att förbättra dig själv varje dag.

Allt detta lärde jag mig på Blinkist på bara några minuter.Så här fungerar appen och så här kan du lägga till Blinkist i din morgonrutin som en del av dina 20 minuters lärande varje dag.

Höj nivån på dina morgonrutiner på 15 minuter

Vill du skapa den perfekta morgonrutinen? Vill du skapa en ny vana? Eller vill du se hur världens mest framgångsrika människor gör? Allt detta har det skrivits om i böcker. Men de flesta av oss har inte tid att sätta oss ner och läsa igenom alla dessa böcker.

Blinkist-teamet samlar de viktigaste budskapen från faktaböcker och delar med sig av dem i små förklarande texter.

Dessa förklaringar tar ungefär 15 minuter att läsa eller lyssna på, så de kan passa in i de mest hektiska scheman. Och de kan till och med vara en del av de 20 minuter som Sharma rekommenderar att du läser och lär dig varje morgon.

“Jag har precis börjat använda Blinkist. Nu blandar jag min morgonrutin med nyhetsprogram och en sammanfattning av en bok. Ett bra avbrott från politiken. Jag kan varmt rekommendera Blinkist.”
–Eric Carlsson

Lär dig mer om rutiner och vanor på språng

Blinkists förklaringar finns även i ljudform, så att du kan lyssna medan du gör frukost och gör dig i ordning på morgonen, eller lyssna och lära dig under andra delar av dagen, som när du pendlar, är på gymmet eller uträttar ärenden.

Teamet lägger också till 70 nya böcker varje månad, så om du gör lyssnande och lärande med Blinkist till en del av din rutin kommer det alltid att finnas något nytt att utforska.

Utöver 5 AM Club kan du dyka ner i titlar för att förändra din morgon och allt annat i ditt liv. Blinkist har till exempel förklaringar till James Clear’s 1 %-metoden, som handlar om vanebildning, och Tim Ferriss’s Tools of Titans, som delar med sig av rutinerna hos miljardärer och toppresterare.

Appen har hjälpt så många att lägga till lärande i sina dagar att den har utsetts till en av de 20 bästa apparna för livslångt lärande av ingen mindre än Apple. Blinkist-Magazine-5-AM-ClubSV

Läs eller lyssna på Blinkists små förklaringar av 5700 böcker.

29 miljoner användare förbättrar sina morgnar – och liv

Blinkist har vunnit priser från Google och FN, och har hyllats av The New York Times och The Guardian.

Men – kanske mest imponerande – den är älskad av 29 miljoner användare som använder appen för att lära sig nya saker och förbättra sina liv.

Användarna har också gett appen 94 000 5-stjärniga betyg i olika appbutiker. Och vissa av dem har redan gjort Blinkist till en del av sina morgnar.

“Jag kan inte släppa Blinkist. En mängd information och några verkligt utmärkta ämnen med livsförändrande resultat!”
–5-stjärnig recension
“En del av min morgonrutin är att läsa några sidor i en Blink. Lär mig och växer. Det är njutbart..”
–5-stjärnig recension

En av världens bästa appar för att skapa nya vanor

Lär dig av dessa toppböcker och tillämpa lärdomarna i din vardag. Du är i gott sällskap om du gör det – 91 % av Blinkists användare säger att de har skapat bättre vanor och 87 % säger att de har gjort positiva förändringar sedan de använde appen.

“Som produktivitetscoach och livslångt lärande kan jag inte säga hur glad jag blev över att hitta Blinkist. Om du gillar att läsa facklitteratur och har ont om tid kommer Blinkist att bli din nya favoritapp.”
–Karen Trepte, HuffPost

Vill du gå med i The 5 A.M. Club? Kolla in Blinkist själv för att lära dig mer om den morgonrutin som tusentals svär vid på nolltid.

Facebook Twitter Tumblr Instagram LinkedIn Flickr Email Print